Dry needling is een gespecialiseerde fysiotherapeutische techniek waarbij een dunne naald wordt gebruikt om triggerpoints (spierknopen) in spieren aan te prikken. Dry needling is gericht op het direct ontspannen van gespannen spieren en het verlichten van pijn.

Tijdens het toepassen van dry needling zal de hiervoor gecertificeerde fysiotherapeut de naalden nauwkeurig in de triggerpoints plaatsen. Dit veroorzaakt een reflexmatige ontspanning van de spier, waardoor de spanning afneemt en de doorbloeding verbetert. Het resultaat is vaak directe pijnverlichting en meer bewegingsvrijheid.

Voor welke klachten is dry needling geschikt?

Dry needling kan effectief worden toegepast bij verschillende musculoskeletale klachten, waaronder:

  • Rugklachten
  • Nekklachten
  • Schouderklachten
  • Hoofdpijn
  • Tennis- en golferselleboog
  • Heupklachten
  • Knieklachten

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn lokale, pijnlijke verhardingen in spieren die vaak aanvoelen als kleine knobbeltjes of knopen. Ze worden ook wel spierknopen genoemd. Deze triggerpoints ontstaan als gevolg van overmatige spanning, overbelasting, blessures of andere oorzaken. Ze kunnen leiden tot pijn, ongemak en verminderde spierfunctie.

Wat kun je verwachten tijdens en na een behandeling?

Tijdens een behandeling met dry needling zal de fysiotherapeut de triggerpoints in de spieren identificeren en de naald op de juiste plaatsen aanbrengen. Het plaatsen van de naald is niet pijnlijk, hier voel je niets van. U voelt daarna op en neer gaande bewegingen van de naald. Dit veroorzaakt korte spiersamentrekkingen, gevolgd door ontspanning. Dry needling duurt meestal niet lang en wordt als relatief comfortabel ervaren. Sommige personen vinden het een ongemakkelijke, maar niet pijnlijke ervaring tijdens het prikken.

Na de behandeling ervaar je meestal directe pijnverlichting doordat de spieren ontspannen en is er meer bewegingsvrijheid. Dry needling stimuleert het natuurlijke genezingsproces en bevordert de hersteltijd.

De ervaring na dry needling is voor iedereen heel persoonlijk. Sommige personen ervaren een zwaar gevoel in de pieren op de dag van de behandeling en de dag erna. Dit is normaal en verdwijnt weer snel waarna u meer verlichting gaat ervaren.

Plan direct een dry needling behandeling in

Ben je benieuwd of dry needling voor jou van toepassing is? Ons team staat klaar om je te begeleiden en te helpen bij je herstel. Neem gerust contact op voor meer informatie of plan direct een afspraak online.

Of bel ons voor een afspraak

Fysio Hier bellen0413 289 694