Medical taping, ook bekend als kinesiotaping of sport taping, is een methode waarbij speciale elastische tapes op de huid worden aangebracht om de spieren en gewrichten te ondersteunen en stabiliseren. De tape is elastisch, flexibel en hypoallergeen wat zorgt voor een natuurlijke beweging en een comfortabel gevoel.

Hoe werkt medical taping?

De elastische tape wordt strategisch aangebracht om de gewenste spieren en/of gewrichten te ondersteunen. Dit kan helpen bij het verminderen van overmatige beweging en het voorkomen van blessures. De elastische tape kan pijn verminderen door de druk op pijnlijke gebieden te verminderen en de doorbloeding te bevorderen. Dit leidt vaak tot onmiddellijke pijnverlichting.

Voor welke klachten is medical taping geschikt?

Medical taping kan worden toegepast bij een breed scala aan klachten, waaronder:

  • (Sportgerelateerde) spierblessures
  • Hooikoorts
  • Gewrichtsproblemen
  • Houdingsproblemen
  • Lymfoedeem
  • Pijnlijke en gespannen spieren

Wat kun je verwachten na een behandeling?

Nadat de tape is aangebracht voel je meestal direct verlichting van klachten en geeft het een beschermd gevoel. De fysiotherapeut geeft tips mee waarmee je de tape juist kan verzorgen zodat deze goed blijft zitten (ongeveer 6 dagen). Afhankelijk van de aard van de blessure, kan het nodig zijn om het medical tapen te herhalen. De fysiotherapeut zal een behandelplan opstellen dat is afgestemd op jou behoeften.

Hoe werkt medical taping bij hooikoorts?

Medical tape wordt aangebracht op de huid in het gebied tussen de schouderbladen. Dit gebied heeft een segmentale relatie met de longen en het immuunsysteem. De tape stimuleert huidsensoren en creëert mogelijk een kalmerend effect op het allergische reactiemechanisme door het zenuwstelsel tot “rust” te brengen. Uit twee pilot-studies blijkt dat 84% van de onderzochte personen met hooikoorts aanzienlijk minder hooikoortsklachten ervaren door het toepassen van medical tape. Het precieze werkingsmechanisme van medical tape bij hooikoorts is echter nog niet volledig begrepen en vereist verder onderzoek.

Plan direct een medical taping behandeling in

Ben je benieuwd of medical taping voor jou van toepassing is? Ons team staat klaar om je te begeleiden en te helpen bij je herstel. Neem gerust contact op voor meer informatie of plan direct een afspraak online.

Of bel ons voor een afspraak

Fysio Hier bellen0413 289 694