Een hardloopanalyse is een evaluatie van je hardlooptechniek en biomechanica om eventuele problemen of risico’s op blessures te identificeren. Tijdens de analyse observeert de fysiotherapeut de manier waarop je rent door middel van een video analyse en verschillende technieken om de analyse te compleet maken.

Belangrijk is om makkelijke kleding aan te doen en je hardloop schoeisel mee te nemen.

Wanneer is een hardloopanalyse nuttig?

Een hardloopanalyse is nuttig voor hardlopers en atletiek sporten maar ook als je tijdens een andere sport looptechnieken en variaties hierop toe moet passen. Er wordt op verschillende aspecten gelet tijdens een analyse, waaronder:

Houding en postuur

Er wordt gekeken naar de algemene lichaamshouding tijdens het hardlopen, inclusief de positie van het hoofd, schouders, de heupen en de voeten.

Voetlanding

Hierbij wordt er gekeken naar hoe je voeten de grond raken, of dit bijvoorbeeld op de hiel, middenvoet of voorvoet is. Dit kan belangrijk zijn voor het begrijpen van de belasting op gewrichten en spieren.

Paslengte en pasfrequentie

Er wordt gekeken wat de lengte is van je passen en hoe snel je je benen beweegt. Een goede balans tussen paslengte en -frequentie kan invloed hebben op de efficiëntie en belasting op je lichaam.

Symmetrie

De therapeut kijkt ook naar eventuele asymmetrie in de beweging, zoals verschillen tussen de linker- en rechterzijde van het lichaam. Dit kan wijzen op mogelijke problemen of zwakheden.

Bewegingsbereik

Het bereik van beweging in gewrichten wordt beoordeeld om te zien of er beperkingen of onregelmatigheden zijn die van invloed zijn op de loopstijl.

Op basis van bovenstaande observaties kunnen we advies geven over mogelijke aanpassingen in de hardlooptechniek, specifieke oefeningen voor het verbeteren van kracht en mobiliteit, en eventueel aanbevelingen doen voor schoeisel. Het doel is om blessures te voorkomen, de prestaties te verbeteren en het hardlopen zo veilig en gezond mogelijk te maken.

Plan een harloopanalyse bij Fysio Hier

Ben je benieuwd of een hardloopanalyse voor jou van toepassing is? Ons team staat klaar om je te begeleiden en te helpen bij je herstel. Neem gerust contact op voor meer informatie of plan direct een afspraak online.

Of bel ons voor een afspraak

Fysio Hier bellen0413 289 694