Je zwangerschap is een bijzondere fase in je leven, die ook fysieke uitdagingen met zich meebrengt. Wij staan graag voor jou klaar om je te helpen met jouw zwangerschapsklachten. Onze behandelingen dragen bij aan het verlichten van klachten en bevorderen het bewegen tijdens en/of na je zwangerschap.

Hoe ontstaan zwangerschapsgerelateerde klachten?

Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam een reeks complexe veranderingen om de optimale omgeving te bieden voor de groeiende foetus. Deze veranderingen zijn essentieel voor een gezonde zwangerschap, maar ze brengen ook fysieke en hormonale verschuivingen met zich mee die weer verschillende lichamelijke klachten en ongemakken kunnen veroorzaken.

Een van de belangrijkste hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap is de toename van relaxine. Dit hormoon heeft als doel de gewrichtsbanden in het bekkengebied te versoepelen, waardoor het bekken flexibeler wordt om de bevalling mogelijk te maken. Dit is cruciaal, maar het kan leiden tot een verminderde stabiliteit in de gewrichten, wat kan bijdragen aan verschillende klachten.

Naast deze fysieke veranderingen hebben vrouwen ook te maken met veranderingen in de spiertonus (spierspanning) en spieractiviteit. Hormonale invloeden kunnen de spiertonus beïnvloeden, wat kan leiden tot spierzwakte of -spanning, vooral in de buik- en bekkenbodemspieren.

Welke klachten kun je ervaren tijdens of na je zwangerschap?

Er zijn een aantal klachten die je kan ervaren tijdens of na je zwangerschap, waaronder:

Lage rugpijn en bekkenpijn

Veel vrouwen ervaren tijdens de zwangerschap lage rugpijn en ongemak in het bekkengebied als gevolg van veranderingen in houding, gewichtstoename en hormonale invloeden. Bij Fysio Hier bieden we gerichte behandelingen om de stabiliteit van het bekken te verbeteren. Dit in combinatie met technieken zoals massage en mobilisatie kan de pijn worden verlicht.

Houdingsproblemen

Zwangerschap kan de lichaamshouding in bijvoorbeeld het lage rug en bekken gebied beïnvloeden en leiden tot klachten. Wij bieden begeleiding en oefeningen om een gezonde houding te bevorderen en eventuele onnodige spanning te verminderen.

Oedeem (vochtophoping)

Sommige vrouwen ervaren tijdens de zwangerschap vochtophoping, met name in de benen en enkels. Onze fysiotherapeuten kunnen technieken toepassen om de circulatie te verbeteren en oedeem te verminderen.

Algemene spierzwakte

Door de fysieke veranderingen die gepaard gaan met een zwangerschap, kunnen vrouwen spierzwakte ervaren. Wij bieden voor jou op maat gemaakt oefenprogramma aan om de algehele spierkracht en mobiliteit die nodig is te verbeteren.

Hoe kan fysiotherapie helpen bij zwangerschapsgerelateerde klachten?

Zwangerschap is een bijzondere fase in het leven van een vrouw en het gezin. Maar het brengt vaak ook fysieke uitdagingen met zich mee voor de vrouw. Wij begrijpen dat elke zwangerschap uniek is en dat vrouwen verschillende behoeften hebben tijdens of na deze periode.

Fysiotherapie kan een waardevolle rol spelen bij het verlichten en onder controle houden van de zwangerschapsgerelateerde klachten. Daarom bieden wij zorgvuldig afgestemde fysiotherapeutische zorg om de zwangerschaps gerelateerde klachten te verlichten en het welzijn van jou als (aanstaande) moeder te bevorderen.

Laat ons helpen bij jouw zwangerschapsklachten

Ben je benieuwd of fysiotherapie bij zwangerschapsgerelateerde klachten jou kan helpen? Ons team staat klaar om je te begeleiden en te helpen bij je herstel. Neem gerust contact op voor meer informatie of plan direct een afspraak online.

Of bel ons voor een afspraak

Fysio Hier bellen0413 289 694