Rugpijn is een veelvoorkomende klacht die veel invloed kan hebben op je dagelijkse activiteiten. Bij Fysio Hier vinden we het belangrijk dat de oorzaak van je rugklachten goed onderzocht wordt om vervolgens een passend behandelplan op te kunnen stellen. We onderscheiden daarin 2 verschillende soorten rugpijn.

Acute rugpijn

Acute rugpijn komt plotseling op en kan het gevolg zijn van een blessure of een plotselinge beweging door bijvoorbeeld overbelasting. Deze vorm van rugpijn kan varieren van lichte ongemakken tot intense pijn, en het kan beperkend zijn in het dagelijks functioneren.

Chronische rugpijn

Chronische rugpijn is langer aanhoudend en kan weken, maanden tot langer duren. Het kan een gevolg zijn van degeneratieve aandoeningen, langdurige overbelasting of eerdere onbehandelde acute rugpijn. Chronische rugpijn vereist vaak een meer gefaseerde en holistische benadering van behandeling.

Wat zijn mogelijke oorzaken van rugpijn?

Rugpijn en rugklachten kunnen voortkomen uit verschillende oorzaken, waaronder:

Spier- en gewrichtsproblemen

Overmatige belasting, repeterende bewegingen, verrekkingen of verstuikingen van spieren of gewrichten kunnen rugpijn veroorzaken.

Artrose

Artrose, ook wel bekend als osteoartritis, is een veelvoorkomende degeneratieve aandoening waarbij het kraakbeen dat de gewrichten bedekt, verslechtert. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderde bewegingsmogelijkheden in de wervelkolom.

Hernia

Een hernia treedt op wanneer de zachte kern van tussenwervelschijf uitpuilt en druk uitoefent op aangrenzende zenuwen. Dit kan leiden tot pijn, tintelingen en zwakte in de benen of armen, afhankelijk van de locatie van de hernia.

Scoliose

Een zijdelingse kromming van de wervelkolom, bekend als scoliose, kan rugpijn veroorzaken, vooral als het zich ontwikkelt of verergert tijdens de groei.

Overgewicht

Overgewicht legt extra druk en belasting op de wervelkolom en kan bijdragen aan rugpijn.

Trauma of ongevallen

Een (auto)ongeluk, val of ander trauma kan letsel aan de rug veroorzaken en leiden tot rugpijn.

Zwangerschap

Door hormonale veranderingen in het lichaam en verandering van belasting tijdens of na de zwangerschap kan rugpijn onstaan.

Stress en psychologische factoren

Stress en emotionele spanning kan leiden tot spierspanning en rugpijn.

Fysiotherapie bij rugpijn

Heb je last van rugpijn die niet overgaat? Het is belangrijk op te merken dat rugpijn vaak door meerdere factoren veroorzaakt wordt en meerdere oorzaken kunnen bijdragen aan het ontstaan of verergeren van de klachten. Ieder persoon is uniek. Het diagnostiseren van de specifieke oorzaak is essentieel voor het bepalen van de juiste behandeling. Bij Fysio Hier helpen onze professionals je bij het vaststellen van de oorzaak en het opstellen van een behandelplan.

Gebaseerd op de vastgestelde diagnose stellen we een persoonlijk behandelplan op, met als doel pijnverlichting, herstel en preventie van toekomstige klachten.

Behandelingen die vaak toegepast worden bij rugpijn

Plan een behandeling in tegen je rugpijn

Vanzelfsprekend wil je van je rugpijn af. Ons team staat voor je klaar om je te begeleiden en te helpen bij je herstel. Neem gerust contact op voor meer informatie of plan direct een afspraak online.

Of bel ons voor een afspraak

Fysio Hier bellen0413 289 694